Op 21 februari vieren wij de Internationale Dag van de Moedertaal. Deze dag werd 20 jaar geleden door UNESCO in het leven geroepen. Hij staat in het teken van taalkundige diversiteit en wil tegelijkertijd waarschuwen tegen het “uitsterven” van talen. Elke veertien dagen verdwijnt er een taal. Momenteel zijn er nog zo’n 7000 talen – hiervan dreigt echter ongeveer 40% compleet te verdwijnen. Samen met de talen verdwijnt in eerste instantie niet alleen hun unieke fonetiek, maar er verdwijnen ook normen en waarden, kennis en cultuurspecifieke kenmerken zoals metaforen en woordspelingen.
Dit jaar werd door UNESCO bovendien uitgeroepen tot het jaar van de inheemse talen en hiervoor werd de volgende website in het leven geroepen: https://en.iyil2019.org/
Het merendeel van de talen die met een alarmerende snelheid aan het verdwijnen zijn, wordt door inheemse volkeren gesproken. UNESCO wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de politiek en de economie ter bescherming van inheemse volkeren – want zonder geschikte maatregelen voor de oplossingen van hun problemen, zal de taalkundige en culturele veelzijdigheid door een verder verlies van talen en de hiermee verbonden verhalen, tradities en herinneringen aanzienlijk afnemen.
UNESCO is ervan overtuigd dat het behoud van inheemse talen belangrijk is voor de sociale, economische en politieke ontwikkeling, voor een vreedzame co-existentie en de verzoening binnen onze samenlevingen.